Si ja til den naturlige og ekte rusen - artikkel

lørdag 19. desember 2009

Dette er en artikkel jeg skreiv da jeg gikk førsteåret på videregående. Den handler litt om rus, valg og refleksjon rundt temaet. Jeg synes det passer godt å trekke fram denne nå rett før jul, for det er alt for mye alkohol i alt for mange hjem i disse tider.

Les den og tenk litt over hva du selv vil gjøre.

Dette er forøvrig det eneste jeg har fått publisert her i livet, men jeg er veldig fornøyd med at det er akkurat denne teksten som ble publisert. Sjekk det ut [her].

---------------------------------------------------------

Vi hører stadig om folk som ruser seg på alkohol, eller om de som ruser seg på narkotiske stoffer. Dette er kjemiske rusmidler, og den deilige, vil noen si, rusopplevelsen, er egentlig kunstig. Hvorfor har det seg sånn at når det er et arrangement som fest, konsert, for ikke å snakke om bryllup, hvorfor drikker folk da alkohol? Er det for kjedelig uten? Dette skal vi nå se nærmere på.

Hva er det første du tenker når du hører ordet rus? Mange vil kanskje si alkohol. Hvorfor er det slik? Søker vi etter ”rus” på internett får vi mange treff som har med alkohol eller narkotika. Jeg søkte på startsiden.no med akkurat det søkeordet, intet mer. 29500 treff. Nå har ikke jeg gått gjennom alle sidene, men det kommer raskt frem at rus forbinder man med alkohol og narkotika. Skal det være sånn? Er det bare dette som er rus? Og er dette egentlig rus i det hele tatt?

”Rusen er en følelse av forhøyet sinnsstemning, en forsterkning av følelser, en opplevelse av mer og mindre intens spenning, eller en mer eller mindre diffus følelse av fysisk og psykisk velbehag, av harmoni mellom sjel og kropp.”

I ordboka får jeg to treff under ordet rus. Først er forklaringen; beruselse, rangel. Men når jeg så begynner å lese videre, blir jeg litt mer fornøyd; ekstase, i begeistringens rus. Hva menes med det? Rusen er en følelse av forhøyet sinnsstemning, som også kalles eufori. Hvordan kan man få forhøyet sinnsstemning uten alkohol?
La oss ta en reise tilbake til barndommen. Helt fra vi var små har vi opplevd rusens virkning, men vi drakk da ikke alkohol som barn. Nei, vi opplevde den ekte rusen. Jeg husker det brukte å være karneval på barneskolen, og vi fikk brus og boller. Dette var et av årets høydepunkt, for jeg hadde det så kjekt.
Etter hvert som vi blir eldre glemmer vi ofte den ekte og ikke-kjemiske rusen. Eller, vi tenker ikke på det som rus. Noen elsker å klatre, andre hoppe i fallskjerm. Da opplever de en rus som er ekte og herlig. Det kan også være en rus å kjøre fort, usikkert hvor smart det er da.
I en artikkel fra Forbundet mot Rusgift står det ”De fleste vet at forelskens rus er svært sterk, for ikke å snakke om sexrusen.” De som har opplevd en slik rus vil nok si seg enig i at den er sterk. Ingenting er så godt som å være lykkelig forelsket, men det er heller ingenting som gjør så vondt som å være ulykkelig forelsket.
Sexens rus er en følelse som nesten ikke kan skrives på papiret, eller sies med ord. Den er så sterk, og kraftig. Har du først opplevd den kan du ikke få nok av den.
I artikkelen står det videre ”En forutsetning for at en slik rusopplevelse skal bli så fullkommen som mulig, er at vår indre kjerne har full mottakelighet, at sansene våre er skjerpet, at hjernen vår er fri og ikke full av kjemikalier.”
Foruten Forbundet mot Rusgift finnes det mange andre organisasjoner som jobber for økt fokus på positiv rus, ikke-kjemisk rus. Noen av disse organisasjonene arrangerer ulike arrangement, de er ikke rusfrie, men frie for alkohol og narkotika. En organisasjon de fleste har hørt om er MOT, tidligere Toppidrettsutøvere mot narkotika, men det er flere mindre kjente organisasjoner som også jobber mot og for samme sak.
For eksempel Ungdom mot Narkotika, eller Rusfri Diil. Vel, Rusfri Diil er ikke noen organisasjon, men en del av Juvente. Hvis man tegner en Rusfri Diil lover man seg selv å holde seg unna alkohol et helt år. Som medlem får du tilsendt tre til fire blader i året, hvor det står om ulik rus. Det være seg film-rus, sports-rus, forelskelse. Stort sett det som de fleste ungdommer kommer borti til daglig.
En annen organisasjon er Mot Alkohol, ofte kalt MA. MA-Ungdom arrangerte i januar 2004 skiweekend for sine medlemmer. Der var det 50 deltakere som i løpet av helga ble ruset på snowboarding, slalåm, bursdagsfest, karaokesynging. Hvem vet, noen ble sikkert ruset på kjærlighet også.
”Bruk av kjemisk rus svekker vår evne til spontanitet, naturlig samhørighet og undertrykker vår sanseevne. Si ja til naturlige og ekte rusopplevelser.” Slik avslutter Forbundet Mot Rusgift sin artikkel. Noe å tenke på, ord til ettertanke. Men hvor lenge husker vi dem?
Neste gang du skal på fest, vil du velge flaska eller rusen?

Comments

5 Responses to “Si ja til den naturlige og ekte rusen - artikkel”
Post a Comment | Legg inn kommentarer (Atom)

SÅ SYYYKT FAN!!! Digger denne artikkelen! Har helt de samme synspunktene!! :D

Jeg er så fullstendig enig i deg. Jeg bruker å tenke på denne: "du får ikke mere morro enn du lager selv". Det er ikke om å gjøre å drikke mest og bli mest dritings, så utrolig bortkasta. Jeg tror den beste stunden er når du ler deg ihjel sammen med gode venner, uten noe drikking. Latter og glede betyr så mye mer når man ikke har drukket noe alkohol.

Sv: Lykke til med praksisrapporen!
Dansen gikk utrolig bra :D Er så stolt over de guttene som turte å være med ;)

Du så vel ikke Emily Rose? Basert på en sann historie :/ DEN er ekkelt!

Det er svært mye drikking i forbindelse med jula ja, dumt at det har tatt slik overhånd.

sv: Ble det kjærestekos i helga da? :)

Sv; Ja, er helt enig, alkohol skal drikket med omhu :) Der har vi det. Det er så altfor mange som misbruker det, og drikker hver gang de har anledningen. Tap av både penger og opplevelser, som du sa.
Ja, er enig i at gode opplevelser er viktig. Det er disse gode tingene som holder en person i live :)

Åja, paranormal activity, den har jeg hørt om! Har utrolig lyst til å se den, men er litt redd, selvfølgelig ;) hehe
That's why jeg elsker skrekkfilmer, for et rush! :D

Sv; Jeg liker skikkelig godt slike filmer, tross jeg er kristen ;) Mamma er også slik, hehe, men ikke pappa. Jeg liker å bli skremt og skjenne at hele kroppen rister av redsel, haha :D
Jeg tar veldig lett på ting, så om du har spørsmål som du lurer på eller lignende, så ikke vær redd for at jeg skal bli sur eller lei meg ;)
- The Orp.. Den hørtes spennende ut :)
- The Village har jeg kjøpt og sett. Er enig med deg, litt spesiell første gang, men man skjønner alltid mer og mer ettersom man ser en film flere ganger.
- Død snø vil jeg se! :D

Har du sett Mirrors? Spesiell, men skummel. Hjertet kryper litt opp i halsen noen ganger, hehe.

Stor familie, mange pakker, vet du :D

Legg inn en kommentar

Blir du engasjert, provosert eller har du bare lyst å skrive noe til meg? Så kjekt :o) Jeg skal svare så fort jeg har anledning...

 
STUDIETIDEN MIN. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger